Recenzie Cronici Cosmice: Corp și Mitologia Genului

Vindecări narative

de

Mihaela Michailov

Să nu rănești 

Să nu produci o distrugătoare dezordine emoțională

Să nu destabilizezi armonia afectivă prin clivaje mundane

Performance-ul ”Cronici cosmice. Corp și mitologia genului” este o feerie transformatoare, un basm al zeităților colindătoare, îmbrăcate în rochii spectaculoase albe, care pornesc dintr-un viitor permeabil, dintr-o capsulă în care timpul se metamorfozează, și ajung în prezentul care-și așteaptă eliberarea.

Scris poematic, de un lirism politic care vibrează performativ, ”Cronici Cosmice” are intensitatea unui traseu emoțional ghidat în care ființe care transcend limitări de gen și formă își modulează, asemeni spațiului scenic în care totul se transformă invadat de lumină, devenirea. Paula Dunker, RAJ și Aron Madon – zeițe, elfe, spirite ale unui viitor ondulant – ne propun o călătorie planetară, cu scurte opriri mitologice. Cronici cosmice e ca un basm-zbor în care totul poate lua forma pe care avem libertatea și forța să ne-o imaginăm. Căci al imaginației de-teritorializate, al mixajelor de formațiuni pământești și stelare, este viitorul, așa cum e el proiectat în performance! Un viitor care ne devine posibilitate existențială, o nouă ontologie a des-fi(i)nțării normelor și continuei asamblări de traiectorii. Nimic nu stă pe loc, nimic nu e fix în spațiul magic imaginat de ființele îmbibate de labirintice vise eliberatoare. În acest spațiu, care nu poate fi amenințat decât de suflarea împovărătoare și alienantă a oamenilor care au nevoie, iar și iar, de norme stagnante, suflul respirației zeițelor Xelyon, Xelara și Xerdan face ca totul în jur să devină posibil.

Îmbinând reflecții feerice cu asociații poetice dintr-un prezent ardent, combinând scriitura emoțional performativă cu referințe la recuperarea unui trecut care doar rescris – într-un necesar gest de vindecare narativă – se poate configura unitar, Cronici cosmice nu doar construiește un spațiu povestibil pentru un viitor mai liniștitor, ci și re-pune într-o ordine lingvistică nouă ceea ce trecutul ar putea nara dacă nu l-am interpreta trunchiat. 

Cronici cosmice devine astfel un spațiu al performării feeriei ca poveste a toate și de toate vindecătoare, o tămăduire narativă care își așteaptă oglindirile spectrale: “Basmele vor salva lumea / poveștile grăite vor creea viitorul sigur.”

*

”Cronici Cosmice: Corp și Mitologia Genului” este o epopee performativă audio-vizuală realizată pe baza unei cercetări interdisciplinare, ce explorează rădăcinile istorice, sociale și culturale ale identității de gen și sădește speranța unei viitor fluid. 

*

”Ne îndepărtăm de Pământ și lăsăm în urmă  toate rolurile pe care le-am învățat. Pe care nu am putut să le chestionăm. Pe care trebuia să le luăm de-a gata și să le urmăm. 

Ne îndepărtăm de Pământ și luăm cu noi  toate identitățile care ne-au fost șterse. Care ne-au fost suprimate. 

Pământul nu e bărbat și femeie. Pământul nu e binar. Natura nu e binară.

Trecem pe lângă Lună, flux, reflux, fluiditate. Genul mărilor și al oceanelor. 

Care este genul mărilor și al oceanelor?

Un punct azuriu, care se transformă într-o licărire,  care strălucește din ce în ce mai tare. Strălucim din ce în ce mai tare.

Comete trec pe lângă noi,  se apropie de Soare, le atingem cozile lor lungi, 

iar apoi se întorc din nou la marginea Sistemului Solar. o dată la zeci de ani, la sute de ani,  la mii de ani, la milioane de ani. 

Vestitoarele tranziției.

Ne pierdem în ploile de diamante de pe Uranus și Neptun 

și dansăm în ele. Trecem de Sistemul Solar și intrăm în spațiul interstelar, 

Ajungem din ce în ce mai departe, dar ne ținem din ce în ce mai aproape.”

Echipa proiectului: ADAM/ Ada Mușat, Andre Rădulescu, Andy Andreea, Aron Madon, Ioana Chițu, Ion Cotenescu/cote.ggml, Oana Micu, Paula Dunker, RAJ, Vergine Santa Frida.

”Cronici Cosmice: Corp și Mitologia Genului” este un proiect cultural realizat de Asociația Identity.Education – Identitate.Educatie și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București.